עובדים על הבריאות – חלק ב`

 
מקום העבודה יכול להיות הזדמנות מצוינת לסגל דפוסי אכילה טובים, המקרר אינו בהישג יד כמו בבית, אנחנו שומרים יותר "על פאסון"  ואם נדע לעשות את הבחירות הנכונות, אנחנו בדרך הנכונה להצלחה. 
 
המרוץ המרתוני אחרי השעון בעבודה, עלול להביא לדילוג על ארוחות, מה שגורם לרעב שפוגע בתפקוד שלנו, אנחנו פחות מרוכזים, פחות יעילים, עצבניים וכשנגיע הביתה (לפעמים בדרך הביתה), נתנפל על כל מה שיש: אוכל מבושל, פיתות עמוסות בכל טוב, ממתקים או גם וגם וגם... לא תמיד הכל מספיק טעים אבל מי שם לב כשרעבים. הכמויות יהיו גדולות מדי, האכילה תהיה מהירה ולעיתים תגרום מאוחר יותר, לאי נוחות בבטן.
 
האכילה לעיתים תהיה לא רק בגלל שרעבים אלא גם בגלל שזה חלק מהירידה במתח, הזמן הפנוי הכיף להיכנס הביתה (ולילדים המשתוללים...). 
 
כדי להימנע מכך, ממליצה מאד לאכול משהו קטן בעבודה לפני היציאה הביתה: יוגורט, פרוסת לחם מרוחה בגבינה, פרי או חטיף דגנים ושתייה יהיו פתרון יעיל.
 
יש המרבים לשתות קפה, אין בעיה עם 3-4 ספלים ביום, אך לא פעם לצד הקפה לקפה עוגייה שלא לומר עוגיות... מיותרות. 
 
שתייה מספקת, במהלך יום העבודה חשוב לשתות לפחות ליטר, להצטייד בשני בקבוקים קטנים של מים מינרלים, וללגום מהם מעת לעת. השתייה אומנם תאלץ אתכם לבקר יותר בשירותים, אך היא חשובה לתפקוד תקין של הגוף, תורמת מאד לערנות ולריכוז ובונוס נוסף – לעיתים מפורשת הרגשת הצמא כרעב, תשתו מספיק יש סיכוי שתאכלו פחות.
 
לכל ציבור עובדים דגשים אחרים, הנה חלקם "על קצה המזלג":
  1. לעובדים במשמרות- חסך שינה כרוני קשור לעודף משקל, לכן חשוב להקפיד על שעות שינה לפני ואחרי עבודה במשמרות,  שיכולה להשפיע על הבריאות שלך על ידי הפרעה ל"שעון הפנימי" של הגוף. חשוב לאכול 2-3 ארוחות עיקריות ו-2-3 ארוחות ביניים, בשעות העירות לאכול כל 3 שעות בקירוב. אכילה נכונה יכולה להיות אתגר אמיתי. במיוחד במשמרות הלילה, כאשר לעיתים המזון הזמין היחיד הוא ממכונות אוטומטיות או "פיצוציות". העבודה מלווה לעתים בעייפות, ולאחר המשמרת מתקשים להירדם או לשקוע בשינה טובה. כדי להקל על תופעות אלה כדאי להימנע ממזון עתיר שומן, מטוגן או ממאכלים מתוקים. כדי למנוע בעיות עיכול או צרבת. מזונות עשירים בסוכר עשויים לתת אנרגיה מידית, אבל בסופו של דבר עלולים להוביל לתחושת רעב וחוסר סיפוק.

    יש לשים לב ולבחור מתי ואיפה אוכלים את הארוחה העיקרית בבית (לפני או אחרי המשמרת) או בעבודה.

    לקראת סוף המשמרת להימנע משתיית משקאות המכילים קפאין (קפה, קולה), כדי לא להקשות על ההירדמות.
     
  2. לעובדים במשרד – בקבוק של ליטר וחצי מים על השולחן, לשתות במהלך היום. 
    לעשות הפסקות כל שעתיים-שלוש ולאכול משהו קטן.
    אם מביאים אוכל מהבית, לא לאכול אותו סמוך למחשב, תוך כדי עבודה. אלא במטבחון, במרפסת או בגינה. נעים יותר לאכול בחברת העמיתים למשרד, כך האכילה איטית יותר ומהנה יותר. להביא אוכל בכמות דומה לזו שמגישים במטוסים במחלקת תיירים. לדאוג לירקות טריים ומבושלים, דגנים מלאים, דגים או בשר רזה. אם יוצאים למסעדה או מזמינים אוכל ממסעדות סמוכות, להתחיל את הארוחה בשתייה של כוס מים, עד מההזמנה ועד הביס הראשון, בדרך כלל מתחילים עם נשנושים מיותרים. הסתפק במנה עיקרית או בשתי מנות ראשונות, ארוחה גדולה מדי תגרור עייפות והרגשת כבדות מיותרת.
     
  3. לאוחזים בהגה- עצירה להפסקות שתייה ואכילה. לא לאכול במהלך הנהיגה, זה מסוכן ומיותר. עצירה להתרעננות ולחילוץ עצמות תגביר את הערנות והריכוז, שנדרש כל כך בנהיגה. בטח בכלים כבדים. מומלץ לסגל ולתכנן גם הפסקות לתנומה קצרה במקומות המיועדים לכך. סנדביץ מהבית או לקנות סנדביץ - סרטונין.
     
  4. כיבוד - במקומות עבודה בהם מספר העובדים קטן כמו גם במקומות בהם עובדים רבים, מקובל לציין ב"הרמת כוסית" אירועים אישיים שונים עם העמיתים לעבודה: יום הולדת, לידת הבת, קידום בעבודה או פרישה לגמלאות, זאת בנוסף לציון משותף של החגים: תפוח בדבש בראש השנה, סופגניות בחנוכה או קצת פירות מיובשים בט"ו בשבט... מאכלי החג המסורתיים לעיתים מצטרפים לכיבוד נוסף. אני מרחיבה בדוגמאות כדי להמחיש את תכיפות החגיגות, ולכן אי אפשר להקל ראש בכיבוד בתואנה שזה חל רק "פעם בשנה" אז לא צריך כל כך להחמיר ולהקפיד. מה יוגש תמיד: מים וסודה, ירקות חתוכים, פירות, כריכים (מדגנים מלאים), אלה טעימים, משביעים, מגוונים לא נתפסים כ"דיאטה" ויכולים להיות צבעוניים ומגרים בשילוב ירקות טריים. כדאי להציע מבחר מצומצם של עוגות ועוגיות, כי כל אחד רוצה לטעום מכל דבר, אם נציע עוגות מסוג אחד, הסיכוי שנאכל שתי חתיכות קטן יותר, מאשר אם נגיש שני סוגים של עוגות, נרצה לטעום מכל אחת. 
פורסם לראשונה בעיתון סופהשבוע (מעריב) – 13.12.13 http://www.thepost.co.il/news/new.aspx?pn6Vq=M&0r9VQ=EJFHG
 

נאוה רוזנפלד - דיאטנית קלינית
אבוקדו'ס – קידום בריאות במקומות עבודה, ייעוץ לחברות מזון והרצאות
חברה בעמותת הדיאטנים בישראל ע.ת.י.ד

תואר במדעי התזונה מהאוניברסיטה העברית בירושלים.
ניסיון בעבודה בארץ בחו"ל.
כותבת מאמר שבועי במוסף סופהשבוע-מעריב

 

 
http://www.hrm.co.il | Powered by Tafnit Websystems 972-54-4780798